eRabbi - kulturtörténet, a Bibliától a dekameronon át péhowardig. Frölich Róbert, Gábor György, Dési János

eRabbi-kultúrtörténet: Ókor, ma - és ami közte van

Tényleg parókában alszanak a vallásos zsidó nők? - Mert kérdezni azt tudunk

Évadzáró beszélgetés hűséges nézőinkkel

Az eRabbi Frölich Róbert főrabbival és Gábor György professzorral első évada végére ért. Megkértük hűséges nézőinket, most kérdezzenek ők. Szunyogh Szabolcs, Harsányi Eszter, Abrusán Kriszta és Záhonyi Enikő csatlakozott hozzánk.

Lesz szó arról, hogy összeadna e a rabbi hüppe alatt valakit egy katolikus pappal együtt, vagy hogy tényleg parókában alszanak-e a zsidó nők. És arról is, hogy a régi világban milyen sportot űztek a  zsidók, különösen a nők. (Annyit segítünk, nem golfoztak.)

És még sok minden más fontos és nem fontos érdekesség az eRabbi évadzáróján. 

 

bunbeeses.jpg

A zsidó nő. Női szerepek. Évától Nóráig

Az eRabbi mostani műsorában a nőkről beszélgetünk. Mi a nők szerepe az ókorban, a zsidó hagyományokban. mi lett volna, ha Éva nem enged a kigyónak és nem szakít az almából.Judit és Holofenész története. Néha egy tisztességtelennek tartott ember többet tehet a közösségéért, mint a tisztességes..

Ki voltak-e a nők szolgáltatva a férfiaknak? Miért nem vált a zsidó család despotikus intézménnyé. És amikor a keresztény időkben az lett, kik lázadtak fel ellene,

Érdemes megnézni, ígérjük, megint jó lesz

 

 

2020\06\02 eRabbi 1 komment

Mások-e a zsidó ünnepek?

A zsidó ünnepekről beszélünk most, hogy miért hasonlítanak a különböző kultúrákban annyira egymáshoz az ünnepek. És persze arról is, hogy miben mások a. zsidó ünnepek, mint az eltérő kultúrkörben lévők.

És közben, szokás szerint, vicceseket is mond egyikünk-másikunk. 

És az évad utolsó részében kérdésekre válaszolunk. Aki szeretne kérdezni Frölich főrabbitól és Gábor professzortól, az irjon nekünk az ujsagiroklub@gmail.com e-mail címre. 

zsido_u_nnepek.jpeg

Ki alakítja a zsidó történelmet? És a holokauszt isteni büntetés lenne?

Miért olyan a történelem, mint egy kielbotban evezni?

Ki alakítja a történelmet a zsidó felfogás szerint? Van-e szabad akaratunk és ha igen, akkor az mire elég. És ugyan el kell mesélnünk fiainknak, mi történt velünk -d e vajon okulunk-e a történtekből?

És vajon miért olyan a történelem, mint egy kielboatban evezni? Még ez is kiderül.

 

mozes.png

És mégis csinálhatunk "faragott képet" magunknak

A Tízparancsolatból annyit szokás tudni, hogy ne paráználkodj és ne ölj. Azt most hagyjuk, hogy azért mindkettőre bőségesen van példa. És akad, aki arra is emlékszik. "Ne csinálj faragott képet". Pedig a szöveg alaposabb elemzéséből kiderül, ez így fordítási hiba - bár szép - és a parancsolat valójában az: ne csinál magadnak faragott bálványt - amit imádsz majd.

 

Így aztán a zsidó hagyományokban igenis vannak képek - persze az egész nem ilyen egyszerű. De Frölich Róbert főrabbi és Gábor György professzor nagyszerűen elmagyarázza, hogy is kell érteni, s közben a műsorvezető, Dési János kétszer is fejreáll. Képen.

 

ke_pernyo_foto_2020-05-17_17_46_41.png

Zsidó viccek és a Biblia - önirónia és vidéke

A történetek különösen fontosak a zsidó hagyományok ápolásában. Beszéld el fiadnak, hogyan szabadultunk ki Egyipomból. Ahogy a legendák, mesék mellett a viccek is. És ott van aztán az önirónia - amely nélkül nem megy (Azzal sem mindig könnyen.)

Frölich Róbert főrabbi és Gábor György egyetemi tanár kultúrtörténeti beszélgetését Dési János igíekszik kordában tartani.

 

menora.JPG

 

Te Grün, miért van az, hogy a zsidók egy kérdésre kérdéssel felelnek?

Tanulás, tanítás és okoskodás a zsidó hagyományokban

 

- Te Grün, miért van az, hogy a zsidók egy kérdésre kérdéssel felelnek?

- Már miért lenne így Kohn?

A tanulás, a tanítás - a vita a zsidó hagyományokban. Miért nem kell semmit sem elhinni, csak azért, mert mondják nekünk? Szabad e a legalapvetőbb dolgokhoz is kétellyel közeledni? Van e olyan titok a zsidó hagyományban, amiről még beszélni sem szabad?

És tanulás-e az, ha a kérdésekre előre megírt válaszokat kell bemagolnunk?

És a tabnítót vagy az édesapát kell-e inkább tisztelnünk?

És feleljünk.e annak, aki hülyeségeket kérdez, miközben lassan kihűl a fürdővizünk?

eRabbi. Frölich Róbert, Gábor György és Dési János

gyerekek.JPG

Az uralkodóra is szigorú szabályok vonatkoztak a zsidóknál

Voltak fékek és ellensúlyok, nem lehetett bármit megtenni

A régi időkben az uralkodó sem tehetett meg akármit. Szigorú szabályoknak kellett megfelelnie a fejedelmeknek is a zsidó világban. A maga módján, akkor létezett a hatalommegosztás és a fékek és ellensúlyok rendszere - bár nyilván nem nevezték még így.

És ugyan akadtak uralkodók, akik megpróbálták kicselezni a szabályokat, de legtöbbször pórul jártak.

A próféták dolga az is volt, hogy ellenőrizzék a hatalmat, afféle ellenzékként működjenek. (És nem butaságokat kiabáltak mint a amúgy remekmű Brian élete című filmben.)

 

Folytatjuk az eRabbi beszélgetéseket Frölich Róbert főrabbival, Gábor György professzorral és Dési Jánossal.

 

absalom_hanging_1352-18a.jpg

Zsidó ünnepekről nem túl ünnepélyesen

Egy igen szentségtörő vélemény szerint a zsidó ünnepek így néznek ki: "Sokat szenvedtünk. De most már együnk."

Mi most az ünnepekről beszélgetve ennél hagyományosabb utat választottunk az elemzéshez és a mózesi időktől indulunk neki.

Az ünnep jó dolog - de mikor és hogyan alakultak ki és mi a szerepük az életünkbe? Hogyan alakultak ki a keresztény ünnepek a zsidóból. A pészach zsidó húsvét, vagy éppen a húsvét zsidó pészach?

Kedélyes kultúrtörténet Frölich Róberttel, Gábor Györggyel és Dési Jánossal.